عمومی
⁉️سن حضرت فاطمه (س) در ازدواج و شهادت چند سال بوده است⁉️
✳️عموم محدثین و علما، ولادت آن حضرت را در سال پنجم بعثت دانسته اند و روایاتی هم در این باره از ائمه بزرگوار اهل بیت(ع) نقل کرده اند که در اینجا به برخی از این روایات اشاره میشود:
ابن شهر آشوب در مناقب، ج۳، ص۳۵۷ می گوید:
فاطمه(س) پنج سال بعد از نبوت و سه سال پس از معراج در بیستم جمادی الآخر در مکه بدنیا آمد و هشت سال با پدرش در مکه بود،سپس به مدینه هجرت کرد و دو سال پس از هجرت در روز اول یا ششم ذی حجه با علی(ع) ازدواج نمود، و روزی که پیغمبر(ص) از دنیا رفت، هیجده سال و هفت ماه از عمر فاطمه(س) گذشته بود.
✍🏼مجلسی در بحار الانوار، ج۴۳، ص۶ و حیات القلوب، ج۲، ص۱۴۹
✍🏼و فیض كاشانی در وافی، ج۱، ص۱۷۳ نوشته اند:
فاطمه(س) پنج سال بعد از بعثت تولد یافت مدرك آن روایتی است كه ابو بصیر از امام صادق(ع) روایت كرده كه فرموده:
مادرم فاطمه در بیستم جمادی الثانی در هنگامی كه پیغمبر چهل و پنج ساله بود به دنیا آمد، هشت سال با پدرش در مكه بود و ده سال در مدینه با پدرش زندگی كرد.
📖در کتاب تاریخ قم هم در مورد تاریخ ولادت و شهادت آن حضرت آمده است:
فاطمه زهرا علیها السلام بمكّه در وجود آمده است پس از آنك جبرئیل برسول علیه السلام آمد به پنج سال و مادر او خدیجه است دختر خویلد الاسدى و امیر المؤمنین على علیه السلام بمدینه او را عقد نكاح بسته است و در حباله خود آورد و در آن وقت او را نه سال بود و چون او را وفات رسید عمر او هیجده سال و هفتاد و پنج روز بوده، بعد از وفات رسول هفتاد و پنج روز در قید حیات بود و الله اعلم⚡️[۱]
طبق نقل منابع تاریخی ازدواج آن بانوی بزرگوار با مولای متقیان امام علی(ع) در سال دوم هجرت صورت گرفته است.[۲]
✳️برخی از مورخین هم تاریخ ازدواج را بعد از جنگ احد ذکر کرده اند،و از آنجایی که جنگ احد در سال سوم هجرت اتفاق افتاده است، پس سال ازدواج حضرت زهرا(س) سال سوم هجرت می باشد.
🔮ابن عبد البر می گوید:«و أنكح رسول الله صلى الله علیه و سلم فاطمة على بن أبى طالب بعد وقعة أحد»[۳]
❇️با توجه به اینکه طبق قول مشهور شیعه،حضرت فاطمه (س)در سال پنجم بعثت به دنیا آمد و در سال دوم هجرت با علی (ع)ازدواج كرد. بنابراین سن حضرت زهرا(س) هنگام ازدواج با علی (ع)حدود ده سال بوده است.
⬅️و از آنجایی که سال شهادت ایشان به اتفاق سال یازدهم هجرت و با فاصله کمی پس از شهادت رسول خدا(ص) میباشد، بنابراین سن آن پارۀ تن رسول الله(ص) هنگام شهادت حدود هجده سال بوده است، که در منابع شیعه بدان اشاره شده است.
📚پی نوشت:
۱- تاریخ قم،حسن بن محمد بن حسن قمى (نوشته درسال ۳۷۸)، ص:۱۹۴.
۲- إمتاع الأسماع، ج۵، ص:۳۵۲؛ ذخایر العقبی، ص۲۶؛ مسعودی، مروج الذهب، ج۲، ص۲۹۵.
۳- الاستیعاب فى معرفة الأصحاب، أبو عمر یوسف بن عبد الله بن محمد بن عبد البر (م ۴۶۳)،ج۴ص۱۸۹۳.
┄┄┅┅┅❅❁ ❁❅┅┅┅┄┄