عمومی
📌رویکرد تاریخی قرآن برای تعلیم و تربیت دینی
💠 قصۀ جذاب بعثت پیامبر(ص)
💠 برخی ویژگیهای فوقالعادۀ مردم مکه در جاهلیت
💠 احساس بینیازی مردم مکه به دعوت پیامبر(ص)
قصۀ جذاب بعثت پیامبر(ص)
ایمان نیاوردن به رسولخدا(ص) دلایل اجتماعی داشت، نه اعتقادی. اینطور نیست که اگر حرفی براهین عقلی کامل داشته باشد، پذیرفته شود. مثلاً ثروتمندان و فراعنۀ حاکم بر مکه، پیامبر(ص) را بهخاطر قدرت انکار کردند. بعثت پیامبر(ص) یک قصه جذاب است؛ چون جنگ و درگیری دارد. ما چه بلایی سر این دین میآوریم که قصهاش برای جوانهایمان جذاب نیست؟ پیامبر(ص) چهل سال بهعنوان اخلاقیترین جوان در مکه زندگی کردند. ولی چی شد وقتی ایشان گفت: من پیغمبر هستم، خواستند او را بکشند؟!
علت مخالفت با پیامبر(ص) عصبیت قومی نبود، اتفاقاً براساس عصبیت قومی باید قریش به پیامبر(ص) کمک میکرد؛ چون رسولخدا(ص) به آنها فرمود اگر به من ایمان بیاورید سَرور و سلطان عالم میشوید.
این حرف هم درست نیست که بگوییم آنها کسانی بودند که دخترانشان را زنده به گور میکردند و خیلی بد بودند پس حرف حق را قبول نمیکردند؛ چون در مکه کسی این کار را نمیکرد، اهل مکه برای زن احترام قائل بودند و زندهبهگور کردن دختر، کار اعراب بادیهنشین بود؛ آن هم تعدادش فراوان نبود.
برخی ویژگیهای فوقالعادۀ مردم مکه در جاهلیت
مردم مکه خیلی باکلاس بودند. مثلاً مردمان قریش در کنار خانۀ کعبه سفره میانداختند، با هم در سفره انداختن مسابقه میگذاشتند و برخورد کریمانه، فرهنگ رایج بود. همچنین در سه سالی که مسلمانان در شعب ابیطالب محاصره بودند، در ایام حج رسولخدا(ص) مانند دیگران آزاد بودند، ایشان راحت تبلیغ میکرد و کسی هم کاری نداشت.
معجزۀ نابودی سپاه ابرهه، ایمان قریش را به خانۀ کعبه و صاحب آن محکم کرده بود. ایمان دیگران هم به قریش خیلی بالا رفته بود به حدی که وقتی رسولخدا(ص) مردم طایف را به اسلام دعوت کرد، یک نفر هم مسلمان نشد. آنها پیش خود میگفتند حتماً ایرادی وجود دارد که قریش به پیامبر(ص) ایمان نیاورده است، پس ما هم ایمان نمیآوریم.
امام صادق(ع) میفرماید آنقدر مردم دوران جاهلیت مقید بودند که یک روز هم طواف خانۀ خدا قطع نشد. آنها پیغمبرشناس بودند لذا مقام حضرت ابراهیم(ص) را نگه داشته بودند. اگر پیغمبر(ص) در جای بیکلاسی مبعوث میشد، سطح نبوتش پایین میآمد. مستشرقین برای اینکه ارزش پیغمبر(ص) را کم کنند، جاهلیت را خرابتر از چیزی که بود، نشان دادند. تاریخ اسلام را براساس حرفهای مستشرقین ننویسیم.
احساس بینیازی مردم مکه به دعوت پیامبر(ص)
مردم مکه بهخاطر ویژگیهای مثبتشان به چیز فوقالعاده بالاتری که پیغمبر(ص) به آن دعوت میکرد، احساس نیاز نمیکردند. سطح معرفتی، اخلاقی، دینی، انسانی و اجتماعیِ مکه فوقالعاده بالا بود، بهخاطر آنهمه بخشش، آنهمه سفرهداری، آنهمه فقیرنوازی، آنهمه مهربانی با مهمانان، آنهمه عبادت، و …..؛ وقتی سطح جامعه بالا باشد، به حرف کسی که پیام بالاتر بدهد گوش نمیدهد.
اگر سطح پیام دین را در حد برخی فضائل پایین بیاوریم، با فیلمهای کرهای و آمریکایی و … که فضیلتهای برجستهای مثل حق و عدالت را نشان میدهند، چه فرقی خواهد داشت؟ دین برای پیامهای حداقلی نیامده است.
👤Panahian
🚩 حسینیۀ امابیها(س) - ۱۴۰۳.۰۴.۲۴