عمومی
🍃
✨مروری است بر چند خبر در منابع قدیم درباره ولادت رسول اکرم(ص)✨
🔹تولد رسول خدا (ص) در روایت ابن اسحاق، روز دوشنبه ۱۲ ربیع الاول «عام الفیل»دانسته شده است.
🔹این در حالی است که بر اساس محاسبه محمد حمیدالله سالروز دقیق تولد آن حضرت، ۱۷ ربیع الاول دانسته شده است. (۱)
💬قیس بن مَخْرمه گوید: من و رسولخدا عام الفیل به دنیا آمدیم و برای همین جهت به ما «لِدان» گفته میشود (۲)
💫بعدها خود پیامبر (ص) فرمود: روز دوشنبه روزی است که من درآن متولد شدم و در آن روز مبعوث گشتم.(۳)
✨محل تولد پیامبر در شعبی قرار داشت که به شعب ابیطالب مشهور بود و در پایین ابطح در فاصله یک صد تا یک صد و پنجاه متری کعبه واقع بود. محل فعلی آنکتابخانه و مشهور به مولد النبی (ص) است و مردمان بعدها در آنجا نماز میگذاردند.(۴)
✳️امروز این شعب را شعب علی مینامند، جایی که روبروی صفا و مروه قرار دارد. همین جا بود که بنی هاشم زندگی میکردند و درسالهای فشار قریش نمیتوانستند از این محل خارج شوند. ( ۵)
💬فاکهی میگوید مردم مکه براین باورند که این شعب از آن بنی هاشم بود که سپس به فرزندش عبدالمطلب رسید و اومیان فرزندانش تقسیم کرد و محمد (ص) هم حق پدرش را از آنجا داشت.(۶)
📜گفتهاند کهآن حضرت حق خود را بخشید و بیشتر یا همه شعب زمانی از عقیل بن ابیطالب بود.گفتهاند که معراج پیامبر هم از شعب ابیطالب بوده است. (۷)
🌼واقدی از امام باقر (ع) روایت کرده است که محمد (ص) روز دوشنبه دهم ربیع الاولتولد یافته و اصحاب فیل در محرم آن سال بود که به مکه آمدند و میان آمدن اصحاب فیل و تولد حضرت ۵۵ شب فاصله بوده است.
🌷 ابومعشر مدنی، سیره نویس دیگر مدنی، روز تولد پیامبر را دوشنبه دوم ربیع الاول دانسته است.
📚برخی از منابع دوازده ربیع الاول و برخی هفدهم آن ماه را روز تولد محمد (ص)دانستهاند.
✴️در حال حاضر، اهل سنت روز دوازدهم و شیعیان هفدهم را جشن میگیرند. همه منابع متفق هستند که محمد (ص) در عام الفیل به دنیا آمده است.
✨آمنه میگوید که در وقت تولد فرزندش، همراه او نوری آمد که کاخها و بازارهای شام را روشن کرد و من گردن شتران را در بُصْری میدیدم.
او گفت: در وقت ولادت فرزندم، گویی شهابی از من سر زد که تمام زمین را روشن کرد.
📜همچنین نقل شده است که بعد از ولادت، سرپوشی بر او گذاشتم، سرپوش به یکطرف افتاد. نگاه کردم، دیدم چشم گشوده و به آسمان مینگرد.
🌹ابن اسحاق میگوید: وقتی آمنه وضع حمل کرد، به عبدالمطلب که همراه برخی ازبزرگان قریش در حِجْر اسماعیل نشسته بود، پیغام فرستاد که فرزندی برای تو متولد شده، بیا و او را بنگر. او آمد و به غلام نگاه کرد و آمنه آنچه را که در وقت حمل دیده بود و بهاو گفته شده بود و آنچه به او در باره نامگذاری فرزندش به او دستور داده شده بود که نامش را احمد بگذار، برای عبدالمطلب بیان کرد.
☀️برای نوزاد، نام محمد و احمد و کنیه ابوالقاسم برگزیده شد. بعدها که فرزندی برای یکی از انصار به دنیا آمد، نامش را محمد گذاشت. دیگران گفتند که باید از پیامبر (ص)بپرسیم. وقتی پرسیدند، فرمود گذاشتن نام من بر دیگران رواست.
💬ابن اسحاق میگوید: [راویان] چنین میپندارند که عبدالمطلب او را گرفت، به داخل کعبه برد و در آنجا ایستاده دعا کرد و به خاطر آنچه به او اعطا گشته شکر گزاری نمود. پس از آن بچه را نزد مادرش آورد و به او داد و به دنبال دایه برای رسول خدا (ص) گشت.
✍🏻خرگوشی در شرف النبی (۸) نوشته است: در آن وقت (وقت تولد محمد (ص)) قریش در قحطهای بسیار بودند، چون آمنه حامله شد به رسول (ص)، آن سال را سال فتح خواندند و زمین سبز شد و درختان بارور گشتند و عبدالمطلب هر روزمیرفتی و طواف خانه میکردی و ابن عباس گفت از دلیل حمل رسول (ص) آن بود کههر چهارپایی که قریش را بود در آن سال به آواز آمد و گفتند که بار گرفتند به رسول(ص) و به خدای کعبه سوگند میخوردند و میگفتند که رسول (ص) امان اهل دنیاست وروشنایی دنیا.
📚منابع:
۱-محمد رسول خدا (ص)، شیمل، ص۱۱.
۲- السیرة النبویه:۱. ۱۴۲.
۳- سبل الهدی:۲. ۲۲۶.
۴- اخبار مکه فاکهی:۳. ۲۶۹.
۵-اخبار مکه:۳. ۲۶۴.
۶- فاکهی:۳. ۲۶۵.
۷- همان
۸-شرف النبی، متن فارسی، ص ۲۸
┄┄┅┅┅❅❁ ❁❅┅┅┅┄┄